Brač

O otoku Brač

Brač je hrvaški otok v Dalmaciji, tretji po velikosti med otoki na hrvaški obali Jadrana. Površina otoka znaša 394,41 km². Od kopnega ga deli Brački kanal. Najvišji vrh otoka je Vidova gora (778 m), ki je s to višino obenem tudi najvišji vrh na jadranskih otokih.

Brač je neprekinjeno naseljen že od neolitika, kar dokazujejo najdbe v jami Kopačina. Prvi poznani prebivalci otoka so bili Iliri, ostanki iz Rimske dobe pa so vidni po celem otoku.

Danes je Brač je znan po številnih nasadih oljk in po kvalitetnem olivnem olju, po kamnolomih, od koder je znameniti braški marmor. Otok je priljubljena turistična destinacija.

Klima na otoku je zelo ugodna. Srednje januarske temperature nihajo od 5 °C do 8 °C, julijske pa od 23 °C do 25 °C .Dežja je največ v zimskih mesecih, od vetrov pihata jugo in burja, poleti pa na morju piha maestral.

Otok je s celino povezan s pogostimi trajektnimi linijami Supetar – Split in Sumartin – Makarska. Na otoku je tudi letališče, kamor se iz Zagreba in Gradca lahko pripeljete vsako soboto v turistični sezoni.

Povlja na Braču

Povlja, vasica na otoku Braču, ima okoli 350 prebivalcev. Nahaja se v zalivu na vzhodni strani otoka Brača. Ob obali je prodnata in peščena plaža v še neokrnjeni naravi. Morje je kristalno čisto. Prebivalci te prelepe vasice se ukvarjajo z ribištvom, kmetijstvom in s turizmom, ki je njihova glavna gospodarska dejavnost.

Povlja je idealen kraj za družinske počitnice in jo leto za letom obiskuje mnogo turistov iz celega sveta.

Če želite preživeti bolj aktiven dopust, priporočamo, da obiščete znamenitosti: Zmajeva jama Kopačini, Vidova Gora in Puščava Blaca.

Po izbiri Turističnega združenje splitsko-dalmatinske županije je Povlja razglašena za najlepše malo turistično mesto. O tem pričajo vse naravne lepote tega mesta, dolga sprehajališča, kulturne in zgodovinske znamenitosti in mnogi zalivi s prekrasnimi plažami in čistim morjem.

Aprtmaji se nahajajo izven centra v zalivu »Tičja luka«, v mirnem z zelenjem obkroženim predelu in so na novo zgrajeni ter sodobno opremljeni.

Potrebujete namestitev za poletni oddih ? Pišite nam.